Äldre
Fler letar efter information om:
Socialstyrelsen stödjer hälso- och sjukvården, tandvården och socialtjänsten med bland annat
- föreskrifter, rekommendationer och nationella riktlinjer
- krav för och utfärdande av legitimationer, specialistkompetens och andra behörigheter
- kunskapsstöd, utbildningar och metoder för att utveckla vård och omsorg
- statistik och analyser som följer upp hur väl målen för god och jämlik vård och omsorg uppfylls
- data från till exempel hälsodataregister med uppgifter om diagnoser, läkemedelsanvändning med mera
- fördelning av statsbidrag som går till bland annat till kommunerna för vidareutbildning inom äldreomsorgen.
Delaktighet och inflytande
Vi arbetar för att äldre personer och deras anhöriga ska kunna vara delaktiga och ha inflytande över äldreomsorgen genom att årligen presentera:
Individens behov i centrum, IBIC
IBIC är ett arbetssätt som kan användas i socialtjänsten för att beskriva resurser, behov och mål för äldre personer med behov av stöd i det dagliga livet.
Fast omsorgskontakt i hemtjänsten
Från och med 1 juli 2022 ska den som har hemtjänst erbjudas en fast omsorgkontakt. Syftet är att den enskilda individen ska få ökad kontinuitet i kontakterna med hemtjänsten, ökad trygghet och mer individanpassade och samordnade hemtjänstinsatser.
Förbättra äldre personers läkemedelsanvändning
Vi arbetar för att förbättra äldre personers läkemedelsanvändning genom att föreslå åtgärder för att upptäcka och identifiera läkemedelsorsakade tillstånd inom vård och omsorg och sammanställer en lista över olämpliga läkemedel.
Ett värdigt liv och välbefinnande med den nationella värdegrunden
Den nationella värdegrunden för äldreomsorgen har sin utgångspunkt i bestämmelser i socialtjänstlagen och handlar om att äldre personer ska få leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Med detta avses bland annat att äldreomsorgen bör värna och respektera var och ens rätt till privatliv och kroppslig integritet, självbestämmande, delaktighet och individanpassning.
Nationell värdegrund för äldreomsorgen, tema på Kunskapsguiden
Öppna jämförelser
Ladda ner eller beställ
Våld mot äldre
God kunskap om våld mot äldre ger förutsättningar att arbeta mer effektivt med att förebygga och upptäcka våld samt stödja våldsutsatta personer som har stöd från äldreomsorgen. Upptäckten av våld mot äldre försvåras av att tecknen kan misstas för uttryck för normalt åldrande. Socialstyrelsen har tagit fram en webbutbildning om ”Om våld mot äldre”.