RSS

Pressmeddelanden och nyheter

Verksamhetsområden
Press
Årtal
  • Socialstyrelsen överväger återbetalning på 10,6 miljoner

    Nyhet

    Socialstyrelsen har granskat Botkyrkas användning av 2023 års statsbidrag för sociala insatser i utsatta områden. "Pengarna ska motverka att barn och unga hamnar i kriminalitet, en ytterst viktig fråga för hela samhället. Vår preliminära bedömning är att återkräva 10,6 miljoner av de 17 miljoner kronor som betalats ut förra året", säger Socialstyrelsens generaldirektör Björn Eriksson.

  • Färre barn på skyddade boenden

    Nyhet

    Antalet vuxna som bott minst en natt på skyddat boende har ökat de senaste åren. Även antalet tillgängliga platser i skyddat boende har blivit fler. Trots att behovet av insatser är fortsatt stort är det färre barn som vistas på skyddat boende, enligt en ny kartläggning av Socialstyrelsen.

  • Vi behöver mer kunskap om barn som skjuter och spränger

    Nyhet

    Barn som riskerar att utföra dödligt våld behöver fångas upp tidigare. Socialstyrelsen vill genomföra en studie för att förstå mer om bakgrunden. "Vi behöver veta mer om hur samhället kan motverka att barn begår grova våldsdåd", säger Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen.

  • Mödrarna i Sverige blir allt äldre – och färre barn föds

    Nyhet

    Medelåldern för kvinnor som föder barn fortsätter att öka, både för förstföderskor och omföderskor. Äldst är mödrarna i Stockholm – 31,4 år när de får sitt första barn. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen som där det också syns en ökning av blivande mödrar som snusar liksom av kejsarsnitt.

  • Så ska vården vid ätstörningar bli bättre – mer kunskap behövs så att fler får vård

    Nyhet

    Brister i kunskap, regionala skillnader och ibland lång väntan på vård – så ser vården för ätstörningar ut på flera håll idag. Fler behöver få vård tidigt, kompetensen behöver öka och bemötandet bli bättre. Det är några av slutsatserna i Socialstyrelsens nationella riktlinjer som publiceras idag. 

  • Kraftig ökning av autism bland flickor

    Nyhet

    Under det senaste decenniet har antalet personer som diagnostiserats med autism ökat i Sverige. Ökningen har skett i alla åldersgrupper och gäller för båda könen. Särskilt stor har ökningen varit bland flickor och unga kvinnor. Allra störst är ökningen bland flickor i åldern 10-17 år, där antalet som nydiagnostiserats med autism har sexfaldigats sedan 2010. Det visar en ny kartläggning som gjorts av Socialstyrelsen.

  • Omkring 1 000 färre hjärtinfarkter i Sverige 2023

    Nyhet

    Förra året inträffade cirka 22 200 fall av akut hjärtinfarkt. Det är en minskning med omkring 5 procent eller cirka 1000 fall jämfört med året innan. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen. Även antalet personer som avled till följd av en akut hjärtinfarkt minskade jämfört med 2022.

  • Vården behöver erbjuda samtal om levnadsvanor till fler

    Nyhet

    En stor del av befolkningen drabbas av kroniska sjukdomar och risken ökar vid ohälsosamma levnadsvanor. Hälso- och sjukvården och tandvården har en viktig roll genom att erbjuda rådgivning till patienter där hälsoproblemen kan hänga ihop med tobak och nikotin, riskbruk av alkohol, ohälsosamma matvanor och otillräcklig fysisk aktivitet. I Socialstyrelsens uppdaterade nationella riktlinjer finns rekommendationer för hur vården kan prioritera och erbjuda stöd till dem med störst behov.

  • Socialstyrelsen och regionerna i unik beredskapsövning

    Nyhet

    I oktober inleddes den största hälso- och sjukvårdsövningen i modern tid i Sverige och under november och december ska Socialstyrelsen tillsammans med alla landets regioner öva för att stärka beredskapen vid händelser med ett mycket stort antal skadade, så kallade masskadehändelser.

  • Färre anmäler sig till donationsregistret

    Nyhet

    Under årets donationsvecka, som i år firade 15-årsjubileum, var det betydligt färre personer som anmälde sig till donationsregistret än normalt. Sett till det totala antalet anmälningar hittills i år är trenden också vikande. ”Det stämmer och det är naturligtvis olyckligt”, säger Anna Aldehag, enhetschef för Nationellt donationscentrum på Socialstyrelsen.