RSS

Pressmeddelanden och nyheter

Verksamhetsområden
Press
Årtal
  • Sjukvården i fokus i svensk Natoövning

    Nyhet

    För sex månader sedan blev Sverige medlem i Nato och i måndags påbörjades en omfattande Natoövning på svensk mark. Tillsammans med Försvarsmakten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska Sveriges förmåga som värdland prövas vid en storskalig evakuering av skadade. "Att vi nu övar är en viktig del i vidareutvecklingen av det svenska totalförsvaret", säger Taha Alexandersson, beredskapschef på Socialstyrelsen.

  • Vissa framsteg i arbetet med god och nära vård - men längre kvar till andra mål

    Nyhet

    Regioner och kommuner samverkar bättre kring personer som behöver insatser från olika vårdgivare, det visar en ny analys av omställningen till en god och nära vård. Men inom andra områden, som kontinuitet, tillgänglighet och delaktighet för patienten, är man längre från målen. ”Det är dags att fler patienter märker av omställningen. Takten behöver öka och kommuner och regioner behöver arbeta konkret, enhetligt och genomgripande med omställningen”, säger Maria Hilberth, enhetschef på Socialstyrelsen.

  • Så får patienter med postcovid bäst vård

    Nyhet

    Ännu saknas tillräcklig kunskap om hur patienter med olika yttringar av postcovid bäst bör behandlas och rehabiliteras. Men de bör erbjudas utredning, behandling och rehabilitering för sina symtom. Det menar Socialstyrelsen i ett nytt kunskapsstöd för hur vården på bästa sätt kan hjälpa patienter med postcovid och andra liknande tillstånd.

  • Organ- och vävnadsdonation – alla kurvor pekar uppåt

    Nyhet

    Statistiken talar sitt tydliga språk. I Sverige skedde en markant ökning av donation och transplantation av organ och vävnader under 2023. Det konstaterar Socialstyrelsen i sina årliga lägesrapporter.

  • Så kan arbetet mot kriminalitet bland unga i utsatta områden fortsätta – efter statsbidrag

    Nyhet

    Fler fältarbetare, fritidsaktiviteter, stöd i skolan och utökad samverkan mellan socialtjänst, polis och skola. Det treåriga statsbidraget för sociala insatser i utsatta områden har på flera sätt bidragit till att stärka kommunernas brottsförebyggande arbete enligt en ny utvärdering. Kommunerna har också svarat på hur de gör nu – när statsbidraget är slut. Samtidigt har Socialstyrelsen inlett en särskild granskning av användningen av medlen i en av kommunerna.

  • Framgångsrik modell minskar hemlöshet

    Nyhet

    Förra året erbjöds fler hemlösa personer än någonsin tidigare en bostad med hjälp av modellen ”Bostad först”. Enligt nya siffror från Socialstyrelsen är det nu 35 procent av landets kommuner som använder sig av modellen, de senaste tio åren har det varit runt 20 procent.

  • Socialstyrelsen: fördubbla antalet blodgivare

    Nyhet

    För att säkra alla patienters behov av blod och rusta samhället inför och vid fredstida kriser, höjd beredskap och krig behöver Sverige dubbelt så många blodgivare som idag. En majoritet av svenskarna vill ge blod – men bara tre av hundra gör det. Det visar en ny undersökning som Socialstyrelsen låtit göra.

  • Allt färre personer får ekonomiskt bistånd

    Förra året beviljades nästan 146 000 hushåll ekonomiskt bistånd, vilket är den lägsta siffran sedan Socialstyrelsen började föra statistik. Den enda grupp där antalet biståndstagare ökar är bland personer med långvarigt bistånd som är 65 år och äldre. Ökningen är störst bland kvinnor.

  • Besöken på akuten fortsätter att öka

    Nyhet

    För tredje året i rad ökade antalet besök på landets akutmottagningar. Socialstyrelsens sammanställning av inrapporterade uppgifter från 61 akutsjukhus visar att besöken i snitt varade i 4 timmar och 17 minuter, detsamma som under 2022. Statistiken visar även att det finns stora skillnader mellan de olika sjukhusen.

  • Brådskande behov av att öka antalet vårdplatser

    Nyhet

    Bristen på vårdplatser i regionerna är fortfarande allt för stor. Det behövs ytterligare 2 230 vårdplatser visar Socialstyrelsens uppdaterade riktvärde. "Tack vare riktvärdet får vi en samlad nationell bild över vårdplatsbristen. I vårt förslag till en nationell plan redovisar vi flera insatser som på kort sikt kan öka antalet platser", säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.