Så mycket får regioner och kommuner i statsbidrag för merkostnader – hela listan

Publicerad:
Nu är det klart hur de 10 miljarderna i statsbidrag för merkostnader ska fördelas mellan de regioner och kommuner som ansökte i första ansökningsomgången. Regionerna får totalt 6,8 miljarder kronor medan kommunerna får dela på 3,2 miljarder kronor.

Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att fördela statsbidrag till regioner och kommuner för merkostnader som uppstått under pandemin. Det har funnits två ansökningstillfällen. Den första omgången gick ut den 31 augusti och totalt ansökte 305 kommuner och regioner om sammanlagt 11,2 miljarder kronor.

Socialstyrelsen har efter en genomgång av ansökningarna beslutat att samtliga sökande får 91,4 procent av sina godkända kostnader.

– De största utgiftsposterna är personalkostnader och skyddsutrustning, säger Niklas Eneroth, enhetschef på Socialstyrelsen.

Mest får Region Stockholm, 2 miljarder kronor, följt av Region Skåne, 1 miljard, och Västra Götalandsregionen, närmare 717 miljoner kronor. Bland kommunerna toppar Stockholm listan över de som fått mest med 304 miljoner kronor och därefter Göteborg, drygt 113 miljoner, och Malmö drygt 78 miljoner kronor. Ta del av hela listan via länken nedan.

Fem kommuner ansökte inte i första ansökningsomgången. Dessa, samt alla andra regioner och kommuner, har ytterligare en möjlighet att ansöka om pengar i den andra omgången som löper till den 30 november. Totalt har Socialstyrelsen 10 miljarder kronor att fördela även i den andra ansökningsomgången.

– De kostnader som kommuner och regioner fick godkända men som de inte fick ersättning för i första ansökningsomgången har de haft möjlighet att flytta över till andra ansökningsomgången, säger Niklas Eneroth.

Kontakt

Niklas Eneroth
Telefon: 075-247 31 46